Alfarràs celebra la 1ª Mostra Gastronòmica de Truita de Riu per fomentar
el comerç
14:00 hores del 22 d’Abril. Plaça Sant Pere
d’Alfarràs. Sota un sol enlluernant, la desolació. Un suau vent fa rodar
discretament alguns dels gots que han quedat al terra, juntament amb tovallons
de paper i plats de plàstic, tots ells fruits d’una inquietant falta de civisme
que impedeix als visitants llençar les restes a les papereres que l’Ajuntament
ha col·locat en diversos punts del petit recinte. Ja s’ha esvaït l’arrabassador
aroma que impregnava la plaça i atreia als vianants cap a la 1a mostra
gastronòmica de truita d’Alfarràs que ha organitzat la casa de la vila. La
piscifactoria Santa Ana, de la localitat, ha traslladat per primer cop al centre
del poble l’exuberant esmorzar que acostumava a servir durant la Fira del
préssec, l’esdeveniment més rellevant que es celebra anualment a Alfarràs amb
l’objectiu d’incentivar la seva economia. D’aquesta manera, ha protagonitzat
amb l’ajuntament una nova iniciativa per millorar el comerç del poble.
Contents i cansats després d’haver atès una
mola de persones afamades, alguns dels comerciants del poble que han participat
en la mostra recullen amb parsimònia les safates buides i la resta d’utensilis
dels seus estants: “Teníem por que ens quedés aquí tot el menjar, però no
queda quasi ni un plat”, explica en Joan, propietari d’Alfa-pizza, lliurant
la darrera porció de focaccia amb truita de riu a la Pepita. Ella ja ha
desmuntat la paradeta de llibres que Serveis Informàtics, l’empresa local per
la qual treballa, ha establert a la plaça. Han aprofitat l’ocasió per mostrar
algunes de les novel·les que es preveu que més es vendran demà, durant la diada
de Sant Jordi. Afamada, veia la gent ignorar els llibres amb les boques plenes
i els plats copiosos. Al tancar, ràpidament es dirigeix a tastar els suculents
àpats. Però no queda pràcticament res dels canapès de pasta de fulla amb truita
en escabetx i melmelada de tomata, i tampoc de les racions de truita al rocafort.
Els més de 500 assistents de l’acte han arrasat totes les paradetes en què els
restauradors del poble, que ho desitjaven, exposaven un dels seus plats
estrella, com els calamars a la romana del Complex Florida o els pinxos de
botifarra blanca i negra amb fons de xampinyons saltejats de la carnisseria
Alcalde Manonelles.
La contesa ha començat al voltant de les
12:00. Grupets d’alfarrassencs i gent de les rodalies han convertit la plaça en
un bulliciós recinte amb predomini dels Mmh! i els Oooh, que bó!. Tots els visitants han
repetit el mateix procediment: han tret el val que havien comprat durant
aquella setmana per sis euros en els establiments de l’Associació de
Comerciants i, a continuació, s’han dirigit a l’estant de l’Ajuntament. Allí,
afables organitzadores els han donat una bosseta blava amb les armes
necessàries per arrasar amb el menjar: coberts de plàstic, un tovalló, un
platet amb el logotip de l’Associació de Comerciants d’Alfarràs... i el més important:
un val amb els tiquets de cada comerç intercanviables per una de les ambrosies
amb què els temptaven.
Unes hores abans, els comerços col·laboradors,
entre els que es troben el celler Lagravera, el restaurant La barretina, o el
celler Dalcamp, portaven les 400 racions de cada plat que havien preparat, amb
l’esperança que aquesta nova iniciativa resultés exitosa. Neguitejaven pendents
de que tot sortís com s’havia previst. L’aposta havia requerit una inversió de
més de 5000 euros i s’havia començat a planificar a finals de març.
A Alfarràs ja
han tancat dos establiments i aviat una botiga cessarà la seva activitat arran
la crisi. Durant els anys anteriors a la davallada d’aquest capitalisme de
casino, Alfarràs restava despreocupada i les activitats per incentivar el
comerç, un dels seus potencials més valorats, es veien pràcticament reduïdes a
l’esmentada Fira del Préssec. Però després de 4 anys d’estretors econòmiques,
els impulsos per dinamitzar el sector comercial i empresarial són incessants.
La posada en marxa d’Alfantic, un
mercat d’antiguitats, l’empenta a diversos projectes de l’Associació de
Comerciants i Empresaris, com el nou premi al millor comerciant de l’any, o la
unió dels fabricants de préssec de les rodalies en una única marca, la de
Préssec de Pinyana, han fet merèixer al jove alcalde d’Alfarràs, el Sr. Klever
Esteve, el pin daurat amb l’escut del poble que porta a la solapa de
l’americana. Abans que comencés la jornada, es passejava d’un costat a l’altre
preguntant si tot estava llest i oferint ajuda en el que fes falta, sense patir
per desfer la seva imatge impol·luta i elegant. S’adequava al panorama de
complicitat entre els vilatans per assolir l’èxit. Veure’ls treballar animadament
recordava la idíl·lica escena de diligents hobbits,
amants de la bona cuina, preparant una de les seves festes campestres a la
Comarca mentre sona una dolça melodia. Fins i tot l’Associació de mestresses de
casa, de forma desinteressada, van muntar la seva pròpia parada per elaborar la
tradicional sopa de Pinyana, un deliciós àpat que els visitants no tardarien en
engolir.
Hores més tard,
els seus esforços s’han vist àmpliament compensats. El poeta Mario Benedetti admirava la gent que vibra, la que no s’ha d’empènyer, a la que no s’ha de dir
que faci les coses, sinó que sap el que ha de fer i ho fa. Així han estat els alfarrassencs en aquesta
ocasió i així preveuen tornar a ser. El Sr. Esteve afirma que, vist l’èxit,
l’any vinent es tornarà a celebrar la fira amb més comerços. Cap dels
participants dubta a contestar satisfets que repetiran l’empenta.